Skip to main content

Beszámolók

2009

  • Dátum:
    2010. július 22.
  • Szerző:
    MEBT
2010, július 22.
Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság
Beszámoló a 2009. évi munkáról
2010 február 22 / Nemzetek Háza
 
Központi programok
 
A Társaság hagyományainak megfelelően a hónap utolsó hétfőin tartotta üléseit. A meghirdetett előadások közül különösen Pekli József és munkatársainak a gödöllői egyetemmel közös szervezésben megrendezésre került „Aktuális Nílus-kutatás” c. előadása (május) és Fodor Sándor arab kalligráfiát bemutató előadása (június) volt népszerű.
 
Hosszú előkészületek után sor került az „Én Egyiptomom” irodalmi pályázatunk kiírására, melyet végül december elején, a Barátok Verslista és a Vizuális Pedagógiai Műhellyel közösen hirdettünk meg. A vetélkedő díjai Társaságunkon kívül az Egyiptomi Nagykövetség, Egypt Air, Anubisz Travel, a Vizuális Pedagógiai Műhely, a Barátok Verslista, a Szent Gellért Könyvkiadó és Bodó-Csiba Gizella író felajánlásának köszönhetőek. A zsűriben neves írók és költők mellett Társaságunkat Karáth Ildikó képviselte. További zsűritagok:  
-      Végh Sándor Juhász Gyula-díjas költő, Amatőr Irodalomért Verslista Díjas - A Barátok Verslista tagja
-      Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, Magyar Napló vers rovatának szerkesztője
-      Erős Kinga, kritikus, irodalomtörténész, Magyar Napló kritika rovatának szerkesztője
-      Kalász István író, Kontakt rádió alelnöke
A pályázatra beérkezett legtöbb pontot elért verseket önálló kötetben fogjuk megjelentetni a Barátok Verslista segítségével.
 
Az irodalmi pályázattal egy időben fotópályázatot is meghirdettünk, melynek fődíja a kiadvány címlapján való megjelenés volt. Mindkét pályázat eredményhirdetését 2010 március 28-án rendezzük Törökbálinton, az Egyiptomi Fotókiállítás zárásakor.
 
Másik külső programunk, melynek szervezése az idei évre is átnyúlt, a törökbálinti Egyiptomi Nap, melyet a Munkácsy Mihály Művelődési Házzal közösen rendezünk Törökbálinton. A program két előadással kezdődik, Antall Péter Fotókiállításának a megnyitójával folytatódik, majd egyiptomi zene- és táncbemutatóval ér véget. Közben gyermekprogramok és ékszer- és könyvvásár várja a látogatókat. A büfét az Egyiptomi Nagykövetség biztosítja.
 
Az év folyamán született meg egy olyan igény is, hogy programjainkat, tevékenységünket és élményeinket egy honlap formájában osszuk meg egymással és a világgal. Megkezdődtek ennek előkészületei. Az év végére megszületett a Társaság honlapjának a terve, és hozzákezdtünk megvalósításához. Január folyamán kaptuk meg a domain nevet, így az interneten most már mindenki számára elérhető a www.mebt.hu címen. Az első évre rovatvezetést vállalt:  
-      Gasztronómia: Fenyves Judit
-      Hónap verse / könyve: Bodóné Csiba Gizella (magyar) és Tüske László (arab)
-      Zene szárnyán: Ritner Nora
-      Természeti Kincsek: Ipach Ildikó (egyiptomi) és Antal Júlia (magyar)
-      Gazdasági infópult: Toma Pál
 
Az elnökség dolgozott az alapító okirat aktualizálásán.
 
Szorosabbra fűztük a kapcsolatot az Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetségével, több közös programot is tervezünk, ill. vannak már elindított közös projektjeink (Törökbálinti Egyiptomi Nap, „Én Egyiptomom” irodalmi pályázat)
 
Gyarapodott a gépparkunk. Varga Annamária a tavalyi közgyűlésen elhangzott kérésére Karáth Ildikó tagunk segítségével a már elöregedett és tönkrement kis számológép helyett újat kapott, és Dr. Szenes György igazgató Úr segítségével ajándékba megkaptuk a Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium egyik leselejtezett számítógépét, a hozzá tartozó billentyűzettel és képernyővel. A közvetítő Dr. Hassan El-Sayed volt.        
 
Szomorú esemény volt ebben az évben Szabó Zsuzsa tragikus hirtelen halála, és Tóth Margit elhunyta.