Skip to main content

Hírek, érdekességek

ICE XIII

  • Dátum:
    2023. július 25.
  • Szerző:
    MEBT
2023. július 25.
Az Egyiptológusok Nemzetközi Szövetsége 3 évente rendezi meg konferenciáját, melyet idén Leidenben tart meg augusztus 6 és 11 között. A konferencia a szakma aktuális kérdései és eredményei mellett a jövőre koncentrál. Küldetésnyilatkozata a következő::

Az Egyiptológusok XIII. Nemzetközi Kongresszusának (2023) célkitűzése, hogy tükrözze a jelenlegi tudományos ismereteket, és párbeszédet kezdeményezzen az egyiptológiáról tágabb értelemben:

Mi a helye az ókori Egyiptomnak a kortárs társadalomban és az akadémiai tudományok körében, és hogyan tudjuk megőrizni tudományunkat a jövő tekintetében? Hogyan érhetjük el ezt, arra törekedve, hogy túllépjünk a gyarmatosító szemléleten, és elfogadva az inkluzívságot és a hozzáférhetőséget? Hogyan tartsuk fenn a tudomány színvonalát az egyetemi oktatás trendjei mellett? És végül, hogyan tudnak az egyiptológusok szerte a világon kapcsolatba lépni egymással, hogy eszmét cseréljenek egy olyan környezetben, amelyben minden kolléga hangja hallható?

A XIII. ICE mindenekelőtt az egyiptológia legújabb kutatásainak bemutatására szolgáló platform lesz, a jelen és a jövőbeni kutatások számos területén. Ideális esetben az előadások egyértelmű kapcsolatot teremtenek a megadott kongresszusi témák valamelyikével. A Szervező Bizottság javasolja, hogy az adott témákat külön panelbeszélgetéseken is megvitassák nyílt párbeszédben. A XIII. ICE az arab nyelvet a kongresszusi nyelvek egyikeként nevezi meg, így az általános információk angol és arab nyelven lesznek elérhetőek. Ezzel a konferencia elismeri az egyiptomi egyiptológia jelentőségét és a változó tudományos környezetet.

Programja és további részletek honlapjőn olvashatók.