Skip to main content

Beszámolók

2008

  • Dátum:
    2010. március 04.
  • Szerző:
    MEBT
2010, március 4.
A MAGYAR-EGYIPTOMI BARÁTI TÁRSASÁG
2009. február 23 / Nemzetek Háza. 
a) központi programok
A tervek szerint az elmúlt esztendő minden hónapjában sor került a meghirdetett ülésekre, elhangzottak az előadások. A tagságot levélben és e-mailben értesítettük.
 
Októberben elkészült az évekkel korábban Sziklai Levente által felvetett, majd közgyűlésen elhatározott dr. Kákosy László-emlékérem a világhírű egyiptológus munkásságának emlékére. Az érem Szabó Géza aranykoszorús ötvösmester és éremművész alkotása, és Fritz Mihály szobrász-, és éremművész. tervezte. Az elnökség dr. Varga Editnek ítélte oda életművéért. Az oklevél megszövegezése Pereszlényi Zoltán munkája. Az érem átadása az elmúlt esztendőben megrendezett Aegyptus et Pannonia szimpóziumon történt, melynek fővédnöke Göncz Kinga külügyminiszter asszony volt.
 
Igen sikeresnek bizonyult a több kategóriában meghirdetett rajzpályázat is Szinuhe történetéről, amelynek versenyműveit szeptember 15-től kiállítás mutatta be az ELTE-n. A pályázat lebonyolításában és a kiállítás megrendezésében az ELTE Andragógiai Tanszéke is közreműködött. Szponzorai a Glória Kiadó, a Corvina Kiadó és az ELTE az Élethosszig Tartó Művelődésért Alapítvány volt. A díjakat dr. Fodor Sándor elnök a kiállítás megnyitóján adta át. A közönség különdíját a kiállításról érkezett visszajelzések alapján Blázovics Anna kapta meg, ennek átadása a közgyűlés keretében történt.
 
b) Ókori Egyiptomi Bizottság beszámolója
A 2003-ban meghirdetett „A napszemlány története” gyermekrajzpályázatra beérkezett, majd 2005-ben kiállításon bemutatott alkotásainak digitalizálása megtörtént, az anyag CD-re, illetve DVD-re került, ahol a művek többféle szempont szerint visszakereshetők. Videoklippes feldolgozás is készült, melyet közzé kívánunk tenni, amint erre sikerül megfelelő pénzforrást találni. A klipp rendezője Horváth Balázs és Blaske Bence. Bemutatója a Szinuhe kiállítás megnyitóján történt.
 
A 2007-ben alakult Kontakt Rádió tavaly augusztus 29-től sugároz műsort, amelyben jelentős szerepet tölt be a Fáraók földje című, az ókori Egyiptomról szóló 60 perces műsor, amelyet dr. Győry Hedvigen kívül Varga Annamária vezet, ezzel is hozzájárulva az óegyiptomi kultúra minél szélesebb körű megismertetéséhez. A heti rendszerességgel jelentkező műsorok is lehetőséget adnak a nem szakember érdeklődőknek arra, hogy az ókori és a mai Egyiptomról még többet tudhassanak meg. Nehézséget jelent azonban a megfelelő zene háttér kialakítása, ezért kérjük tagtársaink segítséget a témához illő zenei CD-k kölcsönzéséhez, ill. a zenei szerkesztéshez, hangsúlyozva, hogy a jogdíjakat minden esetben a rádió utalja át a Szerzői Jogvédő Hivatalnak, a Társaságot tehát ennek intézésében semmilyen kötelezettség nem terheli. A Kontakt rádió más egyiptomi műsorokat is szívesen fogad, így igen jó az esélye annak, hogy újabb közérdeklődésre számot tartó műsorok készülhessenek további közreműködőkkel.
 
Megrendezésre került a már hagyományossá vált  5. Aegyptus et Pannonia nemzetközi tudományos szimpózium a Nemzeti Múzeummal közösen szervezésben. Programja az interneten az Ibisz honlap hazai események rovatában volt olvasható, ill. itt van archiválva a korábbi konferenciákkal együtt. Ez alkalomból külön kamara kiállítás is nyílt a Nemzeti Múzeumban őrzött egyiptomi és római kori egyiptizáló emlékekből, mely a konferencia megnyitójával együtt nyílt meg.  A megnyitón hallani lehetett az Aquincumi orgonát és eredeti ókori műveket. Pereszlényi Zoltán nagykövet olvasta fel Göncz Kinga miniszter asszony köszöntő levelét. A megnyitón videófelvétel készült, melyet Ipach Ildikó készített. Szponzoraink voltam a Vámbéry Ármin Keleti Egyetem és az Íbisz Bt.
 
A konferencia kötet kiadását az előzővel együtt reméljük, hogy az idei év folyamán közzé tudjuk tenni. Ezt pályázat útján szeretnék lehetővé tenni. Az Egyiptomi Füzeteket a jövőben digitális úton juttatjuk el a tagokhoz, a tavalyi közgyűlési határozatnak megfelelően, pénzkímélés okán. Természetesen a Széchenyi Könyvtár továbbra is papír formátumban kapja meg a köteles példányokat, és külön kérésre a tagok személyesen átvehetnek nyomtatott Egyiptomi Füzetet.
 
c) A Pénztáros és Számvizsgáló Bizottság beszámolója
A Társaság gazdálkodása alakilag és tartalmilag is megfelelt a Számviteli törvény előírásainak, de a rendelkezésre álló igen alacsony összegek nem kis nehézség elé állították a működésért felelős tagtársakat.
 
2008-ban 68 ezer Ft bevétel keletkezett a tagdíjakból, 8000 Ft a kamatjóváírásokból, 51 ezer az SZJA-k 1 %-ának átutalásaiból. Azaz az elmúlt évben a MEBT 127 ezer forintból gazdálkodott, működött és bonyolította le színvonalas programjait, annak ellenére, hogy néhány költség időközben nagyságrendileg megváltozott. Ilyen volt például a Nemzetek Házának igénybe vétele, ahol a bérleti díj helyett 50 ezer forintos tagdíjat kellett kifizetni.
 
Az SZJA 1 %-ának közzététele a Home in Hungary négynyelvű magazinban, valamint a média internetes weboldalán történt meg.
 
A társaság „gépparkja” tökéletesen elavult és használhatatlan, ezért ezeket le kellene selejtezni (táskaírógép, másfél évtizede gyártott fax), amelyek már a bontóknak sem adhatóak el. Ugyanakkor szükséges egy használható számítógép, amelynek megvásárlására nemigen van pénz.
  
Ladányi Éva főtitkár h.
dr. Győry Hedvig
ÓEB elnök