Skip to main content

MEBT események

A rendszerváltás Közel-Kelet politikája, Dr. Jeszenky Géza előadása

  • Dátum:
    2023. július 25.
  • Szerző:
    MEBT
2023. szeptember 25.
Meghívó

A Magyar Egyiptomi Baráti Társaság
2023. szeptember 25-én (hétfő) 17.00 h-kor tartandó programjára

A rendszerváltás Közel-Kelet politikája

előadó:
Dr. Jeszenszky Géza történész, diplomata, volt külügyminiszter, nagykövet 

Várunk Mindenkit a Nemzetek Házában
(1062.Budapest, Bajza u. 54, mfsz.)

Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság
Elnöksége
Előzetes
A Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság az őszt egy kiemelt eseménnyel kezdi, Dr. Jeszenszky Géza, az Antall kormány külügyminiszterének előadásával. Az 1990-es rendszerváltások előtt a közép-európai kommunista országok éppúgy, mint Magyarország a Varsói szerződés, a szovjet szövetségi rendszer tagjai voltak. A külpolitikai mozgástér lassú bővítése ugyan már a rendszerváltás előtt elkezdődött, de az első szabadon választott parlamentre és kormányra várt a külpolitika megújítása – számos más halaszthatatlan és életbe vágó feladat mellett.
Magyarország és Közép-Európa gazdasági és geopolitikai realitásai miatt a Közel-Kelet nem tartozik a magyar kormányok külpolitikai prioritásai közé, de Magyarország mindig is számon tartotta a térség fontosságát, ápolta a kulturális, gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat. Ismereteink szerint Mátyás király küldött először követet Egyiptomba, éppen 540 éve.
A XIX.század elején gróf Apponyi Albert, az Interparlamentáris Unió egyik kezdeményező alapítója kétszer is járt Egyiptomban, hogy az egyiptomi parlamentet bevonja a nemzetközi szervezetbe. Ekkor kezdtek el bővülni a kulturális és kereskedelmi kapcsolatok, melyek a két világháború között is folyamatosan növekedtek. Ferenc József király és császár személyesen is részt vett a Szuezi csatorna megnyitóján 1869-ben.
A II.Világháború utáni korszakban egyre jelentősebb lett Magyarország kapcsolata Egyiptommal, mind gazdasági, mind kulturális téren. Magyarország exportja jelentősen növekedett a térségben az élelmiszer export mellett más területeken is, mint a gépipar és technológia – ez utóbbi különösen mezőgazdasági- és élelmiszeripari technológia terén volt fontos.Olyan magyar márkákkal lehetett találkozni mint a Tungsram vagy a Dréher.
A magyar külpolitika térképén ma is hangsúlyos a térség szerepe. Orbán Viktor miniszterelnök a térség más országai mellett többször ellátogatott Egyiptomba – melyeket asz-Sziszi elnök is viszonzott, mint ahogy más közel-keleti országok állam- és kormányfői, ill. kormányának tagjai is gyakori vendégek Magyarországon.
A mai kapcsolatok megalapozásában fontos volt, hogy a rendszerváltás szabad választásai után megalakult első kormány vezetője, Antall József fontosnak tartotta a meglévő kapcsolatokat, és Magyarország szerepének megőrzését a Közel-Keleten. Éppen ezért, Antall József miniszterelnöknek az Euro-Atlanti Térségen és Közép-Európán kívüli első hivatalos útja Egyiptomba vezetett. Ezzel az egyiptomi úttal a rendszerváltó országok vezetői közül elsőként tett látogatást a térségben. 
Jeszenszky Géza, mint az Antall-kormány külügyminisztere, döntő szerepet játszott Magyarország új Közel-Kelet politikájának a kialakításában, így előadásában, melyet a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság meghívására 2023 szeptember 25.-én 17h-tól a Nemzetek Házában (Bp. Bajza u.54) tart, egyszerre hallgathatjuk meg mint korabeli döntéshozót és az eseményeket elemző történészt.

****************
 

Kérjük tagjainkat, hogy átutalással rendezzék tagdíjaik befizetését (5000.- Ft / év), és küldjenek róla a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre értesítést.
Várjuk tagjaink írásait és képeit honlapunkra (uj.vww.mebt.hu), ahol az előadások témái és a Társaság egyéb hírei folyamatosan megtalálhatók.