Skip to main content

Hírek, érdekességek

Szinuhe története - rajzpályázat

  • Dátum:
    2023. október 09.
  • Szerző:
    MEBT
2023. október - november

Szinuhe története - rajzpályázat

A MEBT Ókori Egyiptomi Bizottsága idén is meghirdeti rajzpályázatát, melyet 1-12. osztályos tanulók számára írt ki, és a 12. dinasztia korában játszódó történetet dolgoz fel. Ez Egyiptom egyik fénykorának tekintett Középbirodalom idején játszódik,  és számos papirusz és osztrakon* megőrizte (*feljegyzésre használt cserép-, ill. kődarab). A mű az ókori egyiptomi kultúra egyik fontos irodalmi emléke, ami versbe foglalva meséli el Szinuhe menekülését Egyiptomból, életét a nomád törzsek között, és visszatérését Egyiptomba.   

A pályázat az anyanyelvi ismereteken túl kultúrtörténeti és történelmi tudást nyújt, fejleszti a vizuális látást, szövegértést és manuális készségeket, ill. az 5-10 fős csoportmunka révén bővíti és gyakoroltatja az együttműködés különböző formáit és jelentősen fejleszti a kreativitást.

Az eredményhirdetés december 11-én lesz, és a zsűri által kiválasztott legjobb pályaműveket az ország több pontján is kiállítás formájában bemutatjuk 2024. tavaszán.

A pályázathoz zoomon keresztül tanári tájékoztató kapcsolódik. Igényüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kérjük jelezni, hogy időpontot tudjunk egyeztetni.

A kiírás erre a linkre kattintva olvasható. 


Üdvözlettel,
MEBT ÓEB csapata

A képen Szinuhe történetének egy részlete olvasható hieratikus írással a berlini 3022. számú papiruszon (Georg Möller, Hieratische Lesestücke für den Akademischen Gebrauch, Erstes Heft, 7. oldal.)