Skip to main content

Hírek, érdekességek

Február 14. – Bálint-nap

  • Dátum:
    2022. február 14.
  • Szerző:
    MEBT
2022. február 14.
Bálint napját eleink is számon tartották, no nem olyan tartalommal és formában, ahogyan az napjainkban a tengerentúlról hazánkban is meghonosodott.
Bálint napját jó napnak tartották a kotló sikeres ültetésére. Az e napi időjárásból a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Facsemetét is szívesen ültettek Bálint-napkor abban bízva, hogy akkor hamarabb erősödik meg.
Balmazújvárosban és Debrecenben úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek. A hangonyiak (Borsod m.) úgy vélték, ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, a tavaszt jelezve. A Csongrád megyei Mindszenten még a madarak etetése is szokás volt, magokat, aszalt gyümölcsöt szórtak nekik.
Balaton környéki adatok szerint meg éppen a madarak és a tolvajok távol tartására metszették meg a szőlőföld négy sarkán a tőkéket.
Kép forrása:
Díszes vízhordó rúd (’obramenica’) részlete – KDM Fotótár, Mohács, Kanizsai Dorottya Múzeum
Szöveg forrása: Magyar Néprajz Nyolc Kötetben – VII. Kötet – Folklór 3. Népszokás, Néphit, Népi vallásosság – Szokások – Jeles napok-Ünnepi szokások – Február – Február 14. Bálint napja

(Forrás: Mohács, Kanizsai Dorotya Múzeum facebook oldala)